LED lampen hebben in korte tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt. De allereerste typen LED lampen, met vele kleine ’signaal’ledjes, zijn nu nog steeds volop verkrijgbaar. Daarnaast maken nu de PowerLED lampen echt hun opkomst. Maar je hebt ook nog SMD leds en zelfs SuperFlux LEDs.

Laten we vooropstellen dat alle type LEDs in principe op dezelfde manier werken en een erg hoge levensduur hebben (>40.000 uur). In het geval van kapotte lamp is/zijn in 99% de gevallen de LED(s) niet kapot! (Bij ons in de webwinkel in elk geval). Toch zit er wel verschil in die LEDs, wat zijn nou al die typen LEDs en welke zijn de ‘beste’?

signaalled 150x150 PowerLED, SMD LEDs, Signaalledjes, SuperFlux? Wat zijn al die LEDs?
signaalled2 150x150 PowerLED, SMD LEDs, Signaalledjes, SuperFlux? Wat zijn al die LEDs?

Signaalleds (vaak 3mm/5mm etc)
Hier is het allemaal mee begonnen. Op een gegeven moment werden deze LEDs krachtiger en wanneer geplaatst in een grote groep van dezelfde LEDs was een relatief hoge lichtopbrengst te behalen. Het grote voordeel aan deze LEDs is dat ze in eindeloos veel toepassingen naast verlichting gebruikt worden. Dat betekent dat de LEDs niet speciaal voor de toepassing verlichting gefabriceerd worden en dat maak dit type LEDs extreem goedkoop.

Zoals gezegd zijn dit laag-vermogen LEDs, er loopt hier typisch een stroom van 20mA doorheen. Ze worden dus niet heel erg warm, ook niet in een grote groep. De levensduur is net zo lang als andere LEDs. Een nadeel van dit type LED lampen is dat als er bij 1 LED wat kapot gaat dat er dan een heel groepje in serie geschakelde LEDs uitvallen (dat kan zomaar de helft van de lamp zijn). Dat is een issue bij dit type lampen. Een 38 LEDs lamp moet in elk geval op 38×2=76 punten goed gesoldeerd zijn!

De 3mm/5mm beduiding zegt iets over de diameter van de LEDs. Bij de grotere type is het makkelijker om een hogere lichtopbrengst te verkrijgen maar moeilijker om veel in 1 lamp te verwerken.

Al met al zijn dit type LEDs prima geschikt als basis voor een lamp. Hier is ook door de jaren heen de meeste ervaring in opgebouwd dus er zijn er zijn vele goede modellen op de markt.

powerled 150x150 PowerLED, SMD LEDs, Signaalledjes, SuperFlux? Wat zijn al die LEDs?
Lamp met PowerLEDs

PowerLEDs
Dit zijn is de jongste generatie LEDs. Feitelijk is een PowerLED niets meer dan een LED waar een hoge stroom (1A is al mogelijk!) doorheen gestuurd kan worden en daarmee een hoog elektrisch vermogen in licht kan omzetten. Omdat ook bij PowerLEDs ‘maar’ 25-30% van dit vermogen in licht wordt omgezet en de rest in warmte worden deze LEDs dus vrij warm. Vandaar dat het karakteristieke van PowerLEDs is dat deze altijd op een koelplaat gemonteerd zitten.

Omdat dit duidelijk de toekomst is worden hier op dit moment de meeste innovaties in gedaan. De nieuwste generatie LED lampen die halogeen en gloeilampen van 40W en hoger kunnen vervangen hebben veelvuldig PowerLEDs als basis. De levensduur is, mits met goede warmtehuishouding, lang. Minder LEDs is ook minder kans op fouten bij fabricage. Maar een eventueel defect zit toch bijna altijd in de elektronica binnen de lamp (niet in de LED).

SMD LEDs
Lamp met SMD LEDs

SMD LEDs
Piepkleine LEDs (1×2mm of kleiner) die de functie van de signaalleds aan het overnemen zijn. SMD staat voor Surface Mounted Device. Steeds vaker zie je ze in elektronica terug waar de afmetingen van belang zijn. Ook deze LEDs zijn vrij krachtig geworden, maar worden nog steeds op lage stroom gedreven. Belangrijk verschil met de signaalleds is de brede lichthoek die ze hebben.

Vanwege hun afmetingen zijn ze als hobbyist erg lastig te monteren, maar des te meer geschikt om in groepen machinaal op een lamp te monteren. De prijs is interessant. Hier zal in de toekomst ook zeker meer van op de markt komen, de lichthoek maakt ze interessant voor spots met een brede straal en dus om ruimtes uit te lichten. Ook zie je ze geregeld als G4 lampjes, die kleine halogeenlampjes vervangen.

Bij de SMD LEDs staat vaak een waarde vermeld. Dit zegt iets over de afmeting. Bij voorbeeld SMD 0603 LED is 0,06×0,03 inch.

superfluxled 150x150 PowerLED, SMD LEDs, Signaalledjes, SuperFlux? Wat zijn al die LEDs?

Superflux LEDs
Deze kom je eigenlijk weinig tegen in lampen. De grootste toepassingen zitten in lichtpanelen en noodverlichting. Met zijn 2 positieve en 2 negatieve polen en relatief grote behuizing is dit een beetje buitenbeentje in de wereld van LED.