Winkelmandje
Uw mandje is leeg

Hoe kan ik wattages van LED verlichting vergelijken met bijvoorbeeld halogeen of gloeilamp?

vergelijking Hoe kan ik wattages van LED verlichting vergelijken met bijvoorbeeld halogeen of gloeilamp?Het zal voor veel mensen geen verassing meer zijn dat LED veel energiezuiniger is dan ‘normale’ verlichting. Met minder wattage komt er meer licht uit een LED lamp. Dat komt door het rendement van een LED. Ter vergelijking: Bij een gloeilamp wordt slechts 5% van de energie omgezet in licht en bij een moderne LED is dit nu al 50%.

Maar belangrijker is nog de efficiëntie van de lichtbron. Hoeveel licht wordt er precies uitgestraald per eenheid energie die erin gaat. Dit wordt uitgedrukt in lumen/watt.  Lumen is een eenheid voor de hoeveelheid uitgezonden licht. Een vergelijking:

Gloeilamp: 10 Lumen / Watt
Halogeen: 7 Lumen / Watt
Spaarlamp: ~55 Lumen / Watt
LED: 55 – 161 (!) Lumen / Watt

Zoals je kunt zien zit er een behoorlijke range in de lichtopbrengst van een LED. Dit is namelijk sterk afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor is het soort halfgeleidermateriaal waarvan de LED is gemaakt. Een tweede punt is de kleur, een witte LED (van bijvoorbeeld 5.000K) is aanzienlijk efficiënter dan een warm witte LED (3.000K), 1,5x meer licht is geen uitzondering.  Als laatste is de fabrikant van belang, de een maakt gewoonweg betere LEDs dan de ander.

Als je de waarden vergelijkt dan zie je bijvoorbeeld dat een 50W halogeenspot al snel 400 lumen kan opbrengen, de gemiddelde LED lamp haalt dit echter niet. Toch worden er vergelijkende waardes gegeven vaak door de fabrikant. De redenering is dan dat halogeen veel breder uitstraalt en LED een smalle straal heeft, binnen die smallere straal is de lichtopbrengst dan vergelijkbaar.

Al met al zijn we er nog niet helemaal met LED verlichting, maar de lichtopbrengst van de nieuwe generatie LEDs neemt razendsnel toe. Over een paar jaar…  Voor de mensen die nu LED verlichting aanschaffen: er is dus helaas geen tabel die de wattages vergelijkbaar maakt. Neem bij aanschaf liever de lichtopbrengst mee in de overweging.

19 reacties

 1. Jeroen zegt:

  Metingen door OliNo geven aan dat een halogeenlamp slechts 7 lumen/watt haalt. De meest efficiënte LED -en spaarlamp in een normale e27 fitting haalt ongeveer 70 lumen/watt. Alleen de LED-TL lamp die komt nog hoger, de meest efficiënte LED-TL lamp haalt 85 lumen/watt.

  Je moet overigens oppassen dat je de lumen/watt van een LED chip (zoals Cree) niet door elkaar haalt die van een LED lamp. In een lamp treedt nog extra verlies op door o.a. de lens en het afdekglas van de lamp. Kortom meten is weten.

 2. mdeboer zegt:

  Jeroen, dank voor deze info. Inmiddels verwerkt in het artikel.

 3. Thomas zegt:

  In het artikel staat 7 lumen/watt voor halogeen en 10 lumen/watt voor een gloeilamp.

  Als dat het resultaat van een meting is, dan is die meting denk ik niet fair geweest. Een halogeenlamp brandt heter en heeft dus een hoger rendement.

  Misschien gaat dit op voor kleine halogeenlampjes versus grote gloeilampen, of voor halogeenlampen met reflectorverlies versus gloeilampn zonder?

 4. mvitos zegt:

  Veel fabrikanten doen lampmetingen bij Olino omdat hun testopstellingen en metingen zeer representatief zijn. De lichtopbrengst waarden komen dan ook van hen en zullen waarschijnlijk een goede weerspiegeling van de werkelijkheid zijn.

  Een halogeenlamp was ooit een zeer efficiënte lamp. Door de jaren heen hebben fabrikanten naar wens van de consumenten de lampen warmer qua kleur gemaakt en dat is ten koste gegaan van de lichtopbrengst. Een aanzienlijk verschil, wat de meting van Olino ook weer bevestigt.

 5. kwinton zegt:

  vergeet tl lampen niet. Die hebben zo’n 100 lumen per watt. Wat trouwens bij led-verlichting vaak een probleem is is de koeling en daardoor komt de lumen/watt bij ledverlichting die commercieel verkrijgbaar is niet boven de 60 lumen/watt uit.

  Bovendien is led-verlichting erg duur in aanschaf in vergelijking tot andere verlichtingen. Als je zo goedkoop mogelijk of gewoon zo zuinig mogelijk dan is tl de beste optie. Maar ook een spaarlamp heeft ongeveer hetzelfde rendement als de huidig verkrijgbare ledverlichting.

  Een groot voordeel van leds is dan wel weer de levensduur. Ik zou als ik jou was (of iig zelf een led-winkel had) eens kijken wat er gebeurt als je de aanschafsprijzen deelt door de relatieve levensduur.

 6. Rik zegt:

  Meten is inderdaad weten bij ledverlichting. Een tabelletje met lumen kan enkel een richtlijn zijn. Ik ga zelf aan de slag met een luxmeter want lumen zeggen uiteindelijk niks dat voor de consument bruikbaar is. Hoeveel licht valt op mijn werkblad en hoe groot is de diameter van de lichtvlek, dat is bruikbare informatie en die wordt uitgedrukt in lux, niet in lumen.
  Uit mijn metingen blijkt dat er heel wat geknoeid wordt. Ik heb 3×2 watt GU10 ledverlichting getest die meer licht gaf dan de zogenaamd nieuwste 3×3 watt. Ledverlichting staat nog steeds in zijn kinderschoenen en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

 7. Marja zegt:

  Kan iemand mij vertellen of en welke LEDlampen ik moet aanschaffen voor een werkruimte waarin veel licht nodig is? Ik had 2 daglicht-TLs in een vrij kleine ruimte, maar ben verhuisd naar een grotere werkruimte met inbouwspots die op een dimmer zijn aangesloten. Het is voor mij heel belangrijk dat kleuren (bijna) hetzelfde blijven als bij daglicht, iets wat met spaarlampen en gewone verlichting absoluut niet het geval is. Daarbij heb ik bij spaarlampen altijd het gevoel dat ik maar de helft zie van wat ik zie met gewone lampen of met halogeen. Ik ben al heel lang op zoek, maar ik kan het me niet permitteren om de ene miskoop na de andere te doen. Groet,

 8. Marja zegt:

  6 inbouwspots.

 9. Miguel zegt:

  Gloeilamp: 10 Lumen / Watt
  Halogeen: 7 Lumen / Watt
  Beetje (zware) fout om te beweren dat halogeen verlichting MINDER efficiënt is dan de gloelamp…

 10. Woody zegt:

  Natuurlijk is het licht dat je consumeert afhankelijk van de afstand tot de lichtbron. Sta je onder een straatlantaarn of lees te het zelfde artikel onder een goede bureaulamp

 11. Kjelt zegt:

  Volgens mij heeft halogeen bij gelijke wattage en uitvoering (dus niet matglas vs helder glas) een hoger rendement dan een normale gloeilamp. Als je kijkt in catalogi van diverse fabrikanten dan zie je dat een halogeenlamp een efficacy van 14 tot 20lm/W haalt waarbij een vergelijkbare gloeilamp 9 tot 12lm/W haalt. Zie ook bv http://en.wikipedia.org/wiki/Lm/W

 12. Chris zegt:

  Hier even een vraag over led spots. Ik wil vanwege een forse energierekening mijn hologeen 35 watt spots vervangen voor led’s. Via een andere site heb ik al gezien dat de beste vervanger de GU10 3×2 watt 2700K is.
  Echter, deze spots moeten in een dichte behuizing komen met een afdichtglas erop.

  Zijn die LED spots daar wel geschikt voor ivm. de warme die ze mogelijk ontwikkelen?
  Ik wil niet het gevaar lopen dat ze na korte tijd alweer stuk zijn. Ze kosten tenslotte dik in de EUR 20,00 per stuk. BIj voorbaat dank voor jullie reactie.

 13. Ben zegt:

  Hallo Marja,

  Ben je al voorzien van de spots? Zoniet dan wil ik je er graag bij helpen.
  Zo langzamerhand komen er steeds meer fabriaknten die LED spots in hun assortiment hebben.
  Ik zie je reactie graag tegemoet.
  Groeten,
  Ben Wilhelm
  Wilhelm licht & design

 14. soraya zegt:

  kan iemand mij nou precies vertellen hoe het nou zit met de verglijking van spaarlamp gloeilamp en een ledlamp: voorbeeld ik heb een buitenlamp daar zou dan een spaarlamp van maximaal 20w in moeten nu wel ik er een ledlamp in hebben maar als ik naar de philips site gaat dan zie ik dus een philips led lamp my ambiance van 3 wat staan en is verglijk baar als een gloeilamp van 15w maar ga ik naar go-green site dan staat er precies de zelfde lamp en hun zeggen dat hij verglijk baar is met een 15w spaarlamp hoe kan dit want nu weet ik niet welke site de waarheid spreekt en welke ik dan moet hebben als ik een ledlamp wil inplaats van een spaarlamp van maximaal 20w

 15. J.Cunnen zegt:

  hoe komt u er bij dat halogeenlampen slechts 7 lm/w hebben en gloeilampen ca 10
  U weet toch ook dat halogeen ENERGIEZUINIGER is

  groeten

 16. tk zegt:

  Hoe kan een halogeenlamp nou in godsnaam een lagere efficiëntie hebben dan een gloeilamp?!

 17. Richard zegt:

  Ik heb het gevoel dat het helemaal verkeerd gaat met het energieverbruik door lampen, doordat er over categorieën lampen gesproken wordt en niet over efficiëntie van lampen. Ik heb voor een paar tientjes een lamp gekocht met daarin 4 x 50 W halogeenlampen. Ik heb led lampen in bestelling als vervanging. Omdat ik ook op dit moment licht nodig heb, heb ik twee halogeenlampjes laten zitten. Deze geven warm licht, maar bij lange na niet zoveel als vroeger een 100 W gloeilamp. De gloeilamp is inmiddels verboden, maar deze inefficiente halopgeenlampjes mogen zonder problemen worden verkocht… Ik denk dat veel mensen denken niet door hebben dat hun rekening veel hoger wordt.
  Wat is er eigenlijk mis met een beetje inefficiënte lampen… die dragen toch bij aan de verwarming van het huis, of zie ik dan verkeerd?

 18. [...] Bron vermelding. LED met rendement van 230%: wired.co.uk Omzetten Lumen -> Watt aan 1700 Lumen/watt op Wikipedia. Ik ben de eerste die zegt dat dit getal voor discussie vatbaar is! Het geeft wel een goede richtlijn. Overzicht rendement Gloeilamp, halogeen, spaarlamp en LED vind je terug op ledgloeilamp.nl [...]

 19. Bert zegt:

  Is er al een oplossing voor dimmers die reageren op de vervuiling van signalen die meegestuurd worden over het lichtnet?
  Ik heb daar weken last van gehad met een 230v. duo led-dimmer(V-Pro. Elke avond vanaf half 11, om het half uur, 20 keer de lampen aan het knipperen omdat er signalen over het net gestuurd worden die de stoplichten of de hoog/laag tariefmeters of noem al die dingen maar op,aan sturen.
  Nu heb ik er een dimmer in van een ander merk, Tradim en is het (zo goed als) over.
  Iets vaags en als je gaat vragen bij een energieleverancier of een transporteur, wordt je van de 1 naar de ander gestuurd en krijg je alsnog geen antwoord.
  Groeten
  Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Copyright © 2009 - 2015 LEDGloeilamp.nl - Bespaart u(w) energie!