Winkelmandje
Uw mandje is leeg

Dimmen van LED verlichting – Deel 2 – Wat is er voor nodig?

dimm Dimmen van LED verlichting  Deel 2  Wat is er voor nodig?Het dimmen van LED verlichting blijft een hot topic. Dit is te merken aan de klantvragen in de webshop en aan het aantal hits van het eerste blog artikel hierover. Er blijkt te weinig informatie hierover beschikbaar op het internet. Laten we een aantal praktische tips en informatie hierover geven.

Kan het?
Allereerst is het zeker mogelijk om LEDs te dimmen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Het is de elektronica in de lamp of armatuur waar deze LEDs inzitten die bepaalt of en hoe deze gedimd kan worden. Over het algemeen kan prima worden gesteld dat een 230V ledlamp niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld). U kunt het wel proberen met een normale dimmer. Vaak zal een kleine verandering in lichtintensiteit ervaren worden en gaat hij op ongeveer 80-90% uit.

12V wel
Daarnaast is het overgrote deel van het aanbod aan LED lampen, spots, strips, inbouwarmaturen etc gemaakt voor gebruik op 12V (ook 24V in het professionele segment). Deze verlichting is over het algemeen prima dimbaar. Wederom hangt dit af van de elektronica in de lamp zelf. Soms is er een overspanningsbeveiliging aanwezig die een ongewenst effect heeft op de dimmer. Maar in de meeste gevallen dus wel.

Wat heb ik er dan voor nodig
Er zijn vaak dure oplossingen te vinden op het internet. Onbegrijpelijk! De techniek achter het dimmen van LED verlichting is veelvuldig PWM. Zonder daar hier verder op in te gaan (bekijk de link daarvoor) is dit een heel simpel elektronisch principe. In feite het heel snel aan en uit zetten van de stroom, waardoor de verlichting lijkt zachter te branden. De basic uitvoeringen van dit soort dimmers zijn maar weinig verkrijgbaar op het internet. Het is echter het enige ‘exotische’ product wat u nodig heeft.

LED dimmer, transformator en een draaidimmer… Dat is alles!
Dus  een goedkope LED PWM dimmer heeft u nodig. Dit is het apparaatje dat u met een draaidimmer kan bedienen om 100% PWM stroom te geven of 0% PWM stroom (simpel gezegd). Een (inobuw)draaidimmer, dit kan een 0-10V sturing zijn zoals in de link. In plaats van de 0-10V sturing kunt u ook een simpel 100 kOhm potmeterje voor gebruiken (zie conrad.nl). Die kost 2 euro.  Als laatste een simpele transformator en u bent klaar.

Ok, maar hoe sluit ik het aan?
Een plaatje zegt vaak meer dan duizend worden. Bekijk de afbeeldingen hieronder en daaronder de uitleg.
 Dimmen van LED verlichting  Deel 2  Wat is er voor nodig? Dimmen van LED verlichting  Deel 2  Wat is er voor nodig?
De gemakkelijkste oplossing is LED verlichting aan te sluiten op een 12V LED dimmer, gevoed op 12V door een normale transformator. De transformator wordt op 230V aangesloten. Nu zal de lamp op 100% staan wanneer de stroom erop staat.
Maar we willen hem kunnen dimmen… Dus er wordt een klein regelcircuit op de LED dimmer aangesloten. Dit regelcircuit is in voorbeeld 1 een simpel 0-10V stuurstroompje van een elektronische halogeen/TL draaidimmer (vaak een inbouwmodel, verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt). Maar een simpele 100 kOhm potentiometer is ook mogelijk. De draaidimmer wordt vaak in serie met transformator aangesloten.

Tot slot
Drie dingen heeft u dus nodig. Een PWM dimmmer, een draaidimmer om deze te bedienen en een simpele transformator. Deze manier van dimmen werkt met de meeste 12V LED verlichting. Het werkt uitstekend voor LED strips .Uitzonderingen zijn er met bepaalde spots. Wilt u zeker weten of het dimmen voor u lamp of andere LED verlichting mogelijk is, vraag het ons.

14 reacties

 1. Gerda zegt:

  WEES VOORZICHTIG met de ledlamp van de postcodeloterij! Mijn huis was bijna AFGEBRAND!! Op de lamp staat dat hij dimbaar is en heb hem een aantal dagen gebruikt met een gewone dimmer voor gloeilampen. Op een gegeven moment ging het licht flikkeren. Na een aantal dagen rook ik een vieze lucht in de kamer: bleek gesmolten plastic te zijn. Mijn dimmer was bloedheet geworden en ik kon de lamp niet meer uitdoen. Na de elektriciteit eraf gehaald te hebben bleek alles van binnen gesmolten, zelfs de elektriciteitsdraden achter de muur!! De elektricien is geweest om nieuwe draden aan te leggen. Er staat verder ook geen informatie op de verpakking hoe te dimmen. Mijn mening is dat de fabrikant (Lemnis Lighting) uitgebreide informatie op de verpakking moet zetten, anders is het LEVENSGEVAARLIJK!!

  • Jos zegt:

   Wij gebruiken de lamp al sinds we deze hebben ontvangen en bedienen deze met een dimmer van Gira , een gewone dimmer, dit werkt al jaren probleemloos. Er is niks mis met de lampen van deze fabrikant !

 2. Bas zegt:

  @Gerda lijkt mij duidelijk dat je kosten hebt moeten maken en dat het zinvol is Lemnis lighting hiervoor aansprakelijk tge stellen als je e.e.a. hard kunt maken is de kans op succes 100%.

  On topic: LED wordt te veel gehyped om het befaamde CO2 fabeltje maar goed.

  Om Led verlichting te kunnen dimmen dien je dus vaak optisch mooie ingebouwde dimmers aan te passen met een printplaatje en trafo die je niet kunt inbouwen of je moet gaten erbij laten hakken in je muren maar kunt die niet strijkglad afwerken want je zult erbij moeten kunnen als dat nodig is ergo een lelijk standaard plast gamma achtige afdekplaat en dat x 10 in je huis. fraai gezicht maar niet heus nog los van alle extra gaten laten hakken en aansluiten dor een kundig iemand, dure elektricien is dan rtaadzaam i.v.m. aansprakelijkheid als je huis net als bij Gerda bijna het geval was spontaan gaat fikken.

  Wat te doen met tafellampen en vloerlampen zelf een kastje in elkaar flansen om dat plaatje en trafo in te stoppen met draadjes buitenwaarts doorverbinden met de bettreffende dimmers.

  Erg fraaie oplossingen maar niet heus. Tja zal fabrikanten en wederverkopers een zorg zijn zolang hun kassa’s blijven rinkelen is het enige wat telt.

  Wij hebben div. gesloten Rietvel plafond en wandlampen waar spaarlampen lichtste vorm, 4 watt?, inzitten. Die vervangen voor veel duurdere LED lampenb is onzin.

  In de open armaturen zitten of 10 watt halogeenlampjes of 20 wat (kleine fitting) gloeilampen vaak qua uitstraling aangepast aan het armatuur zodat het geheel mooi oogt. Hier die foeilelijke 10-2-x duurdere LED lampen in dien is ook onzin de investering afgezet tegen de winst kost mij 10 jaar of omdat die bewuste lampen all over, zomer en wintertijd hiermee gemiddeld, max. 4 uur per dag branden.

  Zolang de fabrikanten van lampen en armaturen niet op 1 lijn zitten en mooie designlampen brengen die naast smoelen iook aansluitbaar zijn op ons netstroom blijf ik er vanaf heb geen zin duiznedne uit te geven in lelijke oplossingen en onze mooie dure armaturen dan maar weg te gooien.

  Fabrikanten en wederverkopers praten een ieder die spaar/gloeilampen in huis heeft zo langzamerhand een schuldcomplexd aan.

  De echte stroomvreters in huis zijn niet die paar lampen

 3. Rik zegt:

  Voor de techneuten onder ons zal het bovenstaande artikel wel zijn nu hebben. Voor de gewone mens heb ik eigenlijk maar één advies: afwachten. Het is en blijft een kluwen en het risico op schade is groot. En verder is het zo dat ledverlichting op 12 volt heden te dage nog zo zwak zijn dat het dimmen ervan nauwelijks voorkomt in de praktijk. Eerst eens een volwaardige 12 volt ledlamp zien die in staat is de 12 volt halogeenlampjes van 35 en 50 watt te vervangen en dan gaan we eens nadenken over het dimmen ervan.

 4. anne zegt:

  Mooi artikel, ook de reactie erop, gaaf! Ik had een lamp waar een vloerdimmer op zat (halogeen) en had een ledlampje met twee platte pootjes (weet niet hoe het heet) en had deze op de 230 v tweede zwenkbare lamp gezet en na enkele dagen deed het lampje raar. Ik heb deze toen eruit gehaald en gezien dat hij net als een oude batterij lekte. Leuk dat Kyoto ons onnodig forceert om van good old gloeilampen over te stappen naar led verlichting terwijl het echter geheel ontbreekt aan kennis, informatie en gebruiksmogelijkheden zowel in winkel, bouwmarkt en media.
  Men forceert ons alle lampen te vervangen, en dat kost ons weer gigantische veel geld.
  Over het artikel, ik zou graag willen weten hoe en wat ik nodig heb voor 230 v LEDlampen die dimbaar zijn. Ik heb zo’n Philips lamp die in een standaard fitting past op 230, maar een gewone dimmer bakt er niks van. Als ik de lamp uit heb en de LEDlamp erin doe brand deze gelijk

 5. anne zegt:

  Ohja, even gekeken, het is dezelfde lamp an de pcloterij… oppassen dus! (-:

 6. Robert zegt:

  Mijn postcode LED lamp is ook kapot gegaan. Oorzaak: niet helemaa duidelijk.
  De LED lamp werd gebruik in een buitenlamp met bewegingsmelder, dat zou weleens de oorzaak
  kunnen zijn.
  Ook heb ik ergens op het Internet gelezen dat je liever geen spaarlampen in armatuur met
  bewegingsmelder moet gebruiken.
  Zijn er gebruikers met dezelfde ervaring?

 7. elektro monteur zegt:

  Het plaatsen van een spaar lamp in een armetuur met bewegings melder is niet aan te raden aangezien deze net als een tl-buis moet opstarten. het duurt dan ook even voor dat deze op volle licht sterkte is en soms knippert deze ook eerst een paar keer. een led daar in tegen zou gewoon moeten werken. het is dan ook meestal niet de led die zelf kapot gaat maar het stukje elektronica wat deze aanstuurt. een L.E.D. = Light Emitting Diode is heel simpel gezegt: een buisje waar elektrode door stromen waardoor er licht vanaf komt. deze zijn bijna niet kapot te krijgen kwa brand uren.

 8. elektro monteur zegt:

  ik raad trouwens niet aan de chinese rommel op internet te kopen maar ga liever voor een groter merk als phillips of osram.

 9. Peter zegt:

  Ik heb een buitenlamp met bewegingsmelder (een gewoon praxis gevalletje dus niets bijzonders) en heb daar al jaren een spaarlamp in.
  En ook die lamp was een praxis of gamma merk dus ook niets bijzonders.

  Bij mij werkt het als jaren prima.

 10. Anton zegt:

  Dimmen van LED kan. Met de nieuwe dimmer van Legrand zijn de meeste LED-lampen prima te dimmen.
  De dimmer heeft een nulleider nodig (blauwe draad) die vaak even extra moet worden bijgetrokken (standaard schakelaar of dimmer heeft 1 x fase (bruin) en 1 x schakeldraad(zwart))

  http://www.dearchitect.nl/…/2010/06/…/Led+dimmer+Legrand.html

 11. harrie zegt:

  mijn vraag is alsde dimmer in het stopcotakt zit en die blijft zitten en daar na zit een schakelaar die zet ik uit blijft dan die dimmer sroom gebruiken of niet

  dat wouw ik graag even weten bij voorbaat harteleke dank

 12. Ivan zegt:

  Bij ELTAKO hebben ze wel dimmers voor dimbare 230V LED lampen. Deze toestellen hebben een draaischakelaar waarmee men kan kiezen uit 7 dimcurven, afhankelijk van de fabrikant van de dimbare LED lampen.
  Hun dimmers zijn UNIVERSEEL, dwz voor gloeilampen 230V, halogeenlampen 230V, gewikkelde transfo’s, elektronische transfo’s, dimbare spaarlampen en dimbare 230V LED lampen.
  Ze hebben geen minimumbelasting en zijn multispanning aanstuurbaar (van 8 tot 230V AC/DC)
  zie http://www.eltako.com/vl/produkten/produktoverzicht/schakeltoestellen-voedingen-en-electronische-kwh-tellers/universele-impulsdimmers-vermogenuitbreidingsmodule-en-1-10v-stuurmodules.html

 13. Tom zegt:

  Vergeet naast Philips en Osram als derde merk ook Sylvania niet.
  @Peter: Uw spaarlamp zal (zeker in de zomer) goed werken, met eventueel het ongemak van niet onmiddelijk 100% rendement te hebben. Ik raad u echter aan om de levensduur van uw spaarlamp eens te vergelijken met wat op het doosje staat. Als uw spaarlamp telkens maar enkele minuten brandt krijgt zij niet de kans om de gassen, aanwezig in de lamp, goed te mengen en dit verkort de levensduur. Een spaarlamp moet eigenlijk minimaal 45min branden vanaf dat ze geschakeld wordt, anders gaat levensduur naar beneden. Ook het aantal schakelingen heeft een negatieve invloed op de levensduur van een spaarlamp. Hoe vaker ze geschakeld wordt, hoe sneller ze defect is. En tot slot en een beetje aansluitend op punt 1: bij koude temperaturen heeft de lamp nog meer tijd nodig om de gassen goed te mengen of soms, nog erger, kunnen de gassen door de koude niet gemengd worden.
  Deze nadelen heeft een LED-lamp niet, wat ze voor dit soort toepassingen toch interessanter maakt.Op het einde van de levensduur van uw LED-lamp zal u heel wat minder geld uitgegeven hebben aan de aankoop van die éne ledlamp tov aankoop op zeer regelmatige basis van uw spaarlamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief:

Copyright © 2009 - 2015 LEDGloeilamp.nl - Bespaart u(w) energie!