Het dimmen van LED verlichting blijft een hot topic. Dit is te merken aan de klantvragen in de webshop en aan het aantal hits van het eerste blog artikel hierover. Er blijkt te weinig informatie hierover beschikbaar op het internet. Laten we een aantal praktische tips en informatie hierover geven.

Kan het?
Allereerst is het zeker mogelijk om LEDs te dimmen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Het is de elektronica in de lamp of armatuur waar deze LEDs inzitten die bepaalt of en hoe deze gedimd kan worden. Over het algemeen kan prima worden gesteld dat een 230V ledlamp niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld). U kunt het wel proberen met een normale dimmer. Vaak zal een kleine verandering in lichtintensiteit ervaren worden en gaat hij op ongeveer 80-90% uit.

12V wel
Daarnaast is het overgrote deel van het aanbod aan LED lampen, spots, strips, inbouwarmaturen etc gemaakt voor gebruik op 12V (ook 24V in het professionele segment). Deze verlichting is over het algemeen prima dimbaar. Wederom hangt dit af van de elektronica in de lamp zelf. Soms is er een overspanningsbeveiliging aanwezig die een ongewenst effect heeft op de dimmer. Maar in de meeste gevallen dus wel.

Wat heb ik er dan voor nodig
Er zijn vaak dure oplossingen te vinden op het internet. Onbegrijpelijk! De techniek achter het dimmen van LED verlichting is veelvuldig PWM. Zonder daar hier verder op in te gaan (bekijk de link daarvoor) is dit een heel simpel elektronisch principe. In feite het heel snel aan en uit zetten van de stroom, waardoor de verlichting lijkt zachter te branden. De basic uitvoeringen van dit soort dimmers zijn maar weinig verkrijgbaar op het internet. Het is echter het enige ‘exotische’ product wat u nodig heeft.

LED dimmer, transformator en een draaidimmer… Dat is alles!
Dus een goedkope LED PWM dimmer heeft u nodig. Dit is het apparaatje dat u met een draaidimmer kan bedienen om 100% PWM stroom te geven of 0% PWM stroom (simpel gezegd). Een (inobuw)draaidimmer, dit kan een 0-10V sturing zijn zoals in de link. In plaats van de 0-10V sturing kunt u ook een simpel 100 kOhm potmeterje voor gebruiken (zie oa conrad.nl). Die kost 2 euro. Als laatste een simpele transformator en u bent klaar.

Ok, maar hoe sluit ik het aan?
Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Bekijk de afbeeldingen hieronder en daaronder de uitleg.
 Dimmen van LED verlichting   Deel 2   Wat is er voor nodig? Dimaansluiting met potmeter
De gemakkelijkste oplossing is LED verlichting aan te sluiten op een 12V LED dimmer, gevoed op 12V door een normale transformator. De transformator wordt op 230V aangesloten. Nu zal de lamp op 100% staan wanneer de stroom erop staat.
Maar we willen hem kunnen dimmen… Dus er wordt een klein regelcircuit op de LED dimmer aangesloten. Dit regelcircuit is in voorbeeld 1 een simpel 0-10V stuurstroompje van een elektronische halogeen/TL draaidimmer (vaak een inbouwmodel, verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt). Maar een simpele 100 kOhm potentiometer is ook mogelijk. De draaidimmer wordt vaak in serie met transformator aangesloten.

Tot slot
Drie dingen heeft u dus nodig. Een PWM dimmmer, een draaidimmer om deze te bedienen en een simpele transformator. Deze manier van dimmen werkt met de meeste 12V LED verlichting. Het werkt uitstekend voor LED strips .Uitzonderingen zijn er met bepaalde spots. Wilt u zeker weten of het dimmen voor u lamp of andere LED verlichting mogelijk is, vraag het ons.