Veelgestelde vragen

CRI (Kleurwaarde index)

Waarom is het belangrijk?  

Wanneer je op zoek gaan naar nieuwe verlichting ben je misschien wel eens de afkorting CRI of Ra tegengekomen, samen met een getal. CRI staat voor de Color Rendering Index ofwel de kleurwaarde index. Als je goed je huis of werkruimte er beter uit wilt laten zien, en ook de mensen / voorwerpen hier in, dan is dit een belangrijk begrip!

CRI (Kleurwaarde index)

Hetzelfde als kleurtemperatuur?

Kleurwaarde index is niet hetzelfde als kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur, gemeten in Kelvin, geen aan hoe warm of koel verlichting is. Warme, gelige kleurtemperaturen hebben over het algemeen de voorkeur om een ontspannen sfeer te creëren, zoals in een restaurant. Terwijl neutrale of koelere temperaturen normaal beter zijn voor activiteiten in kantoren, commerciële en industriële omgevingen, maar ook voor (werk)ruimtes thuis. Hier speelt ook persoonlijke smaak een grote rol.

Waarom een hoge CRI?
CRI is minder afhankelijk van deze variabelen en over het algemeen geldt hoe hoger hoe beter. Het bepaalt namelijk hoe nauwkeurig een lichtbron de kleuren van een object weergeeft. Een lamp met een lage CRI geeft een vlakke, verwassen tint aan alles wat het verlicht. Bij voorwerpen vertaalt zich dit in saaie, doffe kleuren. En bij mensen vertaalt dit zich in ziekelijke huidtinten en onaantrekkelijke, levensloze ogen.

Omgekeerd kan verlichting met een hoge CRI een levendig leven in je omgeving brengen. Een hoge CRI zorgt ervoor dat de kleuren van meubels, kleding, eten en andere voorwerpen eruit springen. En deze subtiliteit wordt overgedragen op mensen. Een hoge CRI geeft mensen een mooie, rijke huidskleur en een stralende, gezonde uitstreling.


CRI (Kleurwaarde index)

Technische uitleg
CRI verwijst naar hoe nauwkeurig kunstlicht de kleuren van de objecten (of mensen) eronder laat zien. Met behulp van een numerieke schaal van 1 tot 100 bepaalt CRI de kleurweergave en kleurnauwkeurigheid van objecten onder verschillende lichtbronnen in vergelijking met hoe die objecten eruit zouden zien onder gloeilampen of natuurlijk zonlicht. Technisch gezien worden gloeilampen en zonlicht beschouwd als 'blackbody-radiatoren' en hebben ze een perfecte CRI-score van 100 ... dus dit is de maatstaf.

Hoe hoger de numerieke waarde van CRI, hoe beter de kleurweergave van de lamp of lamp. Over het algemeen wordt een CRI van 80 of hoger als goed beschouwd, terwijl een CRI van 90 of hoger als uitstekend wordt beschouwd.

Voor bedrijven
Een hoge CRI is ook erg belangrijk voor kleur kritische toepassingen en omgevingen waar visuele aantrekkingskracht, presentatie en kleurnauwkeurigheid essentieel zijn voor bedrijven. Dit omvat winkels om kleurrijke kleding onder te aandacht te brengen, supermarkten om het eten en de producten er lekker uit te laten zien en zelfs in de makelaardij kan het een huis er levendig en aantrekkelijk uit te laten zien.

Gloeilampen hadden al een hoge CRI
In het tijdperk van gloeilampen was CRI niet zo’n groot probleem, die hebben al een geweldige kleurwaarde index. LED lampen hebben dit niet standaard.